• Bangkok dedikleri kadar aşırı ucuz bir yer değil. Türkiye ile neredeyse aynı. O bakımdan yanınızda biraz fazla para götürmenizi tavsiye ederim.
  • Şehirde iki tane havaalanı var. Karıştırmamanızı tavsiye ederim 🙂 Lakin birisi şehrin bir ucunda diğeri diğer ucunda. Uçağınızı kaçırabilirsiniz
  • Taksilere bindiğinizde taksimetreyi mutlaka açtırın. Taksimetre yoksa da binmeyin.
  • Yazın gidecekseniz musonlardan korkmayın. Günlerce yağmıyor. Bir iki saat yağıp yerini güneşe bırakıyor. Ayrıca unutmayın gezmenin mevsimi olmaz.
  • Alışverişleriniz için mutlaka pazarlık yapın.
  • Rotanıza Büyük Saray’dan başlamanızı tavsiye ederim.
  • Ülkede ücretsiz otobüsler var bunlardan yararlanabilirsiniz
    Taylandlılar otobüste çocuklara yer veriyor bunu görünce şaşırmayınız 🙂
    Çocukları severken kesinlikle başlarından sevmeyiniz
  • Kalacağınız hostel ile mutlaka önceden mailleşiniz. Çünkü kalacağınız sokak oldukça gürültülü olabiliyor ve canlı müzikler gece dörde kadar devam ediyor.
  • Thailer evlerde pek yemek yapmıyorlar. Zaten evleri küçük olduğundan ve zamanları olmadığından akşam pazarlarından yemeklerini alıp karınlarını doyuruyorlar. Sizler de sokak lezzetlerini deneyebilirsiniz. Özellikler deniz mahsulleri denemeye değer.
  • Tapınaklara şort, askılı ile girmek yasak bu bakımdan yanınızda belinize dolayacak bir şeyler bulundurmanızı tavsiye ederim. Yoksa girişte iki katı fiyatına satılan ürünlerden almak zorunda kalırsınız 🙂
  • Pasaport kuyrukları inanılmaz uzun. Kendinizi en az üç saat kuyrukta beklemeye hazırlayınız.
  • Thai masajı yaptırmadan dönmeyiniz 🙂
  • Bangkok için iki gün yeterli bence. Tayland kuzeyde ve güneyde çok daha güzel şehirlere sahip. Zamanınızı bu şehirlere ayırmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca İnternet üzerinden ulaştığım SilkRoad Cultural Tour şirketinin hediyesi Damnoen Saduak Yüzen Pazar günübirlik gezisi için Seyfi Bey ve Ekibine teşekkür ederim. Gezenkalem takipçilerine de Tayland Turları için bu şirketi tavsiye ederim.

Geziniz Bol Olsun

Sevgilerimle,

Tayland Hakkında İlginç Bilgiler

Tayland Kraliyet ailesi, Tayland halkı için oldukça önemlidir. Bu nedenle kraliyet ailesinin herhangi bir ferdi hakkında saygısızca konuşmak veya onları eleştirmek hiçbir şekilde tolerans ile karşılanmaz.

Özellikle Tayland kralı Bhumibol Adulyadej hakkında olumlu ya da olumsuz, iyi ya da kötü yönde konuşmak yasaktır ve bir yetkili tarafından duyulması durumunda hapis cezası dahi uygulanabilmektedir.

Tayland sinemalarında her film öncesi Tayland marşı eşliğinde kralın fotoğrafları gösterilir ve turistler de dahil olmak üzere ayağa kalkıp saygı duruşunda bulunmak zorundadır.

Bir budizm ülkesi olan Tayland’da büyük ya da küçük olsun herhangi bir buda heykeline doğru ayak veya bacak uzatmak saygısızlık olarak kabul edilir. Aynı şekilde herhangi bir yerde otururken ayak tabanınız gözükecek şekilde bacak bacak üzerine atmak da saygısızlık olarak kabul edilir ve Tayland halkı tarafından hoş karşılanmaz.

Tayland’da çocukların başını okşamak çok büyük bir saygısızlıktır.

Tayland alfabesinde 44 harf, 43 ses sembolü ve 5 ses tonu sembolü olmak üzere toplam 92 adet alfabetik işaret bulunur. Tayland yazılarında kelimeler arasında boşluk, cümle sonlarında nokta, ünlem işareti veya soru işareti gibi noktalama işareti kullanılmaz

Tayland’da yerde duran bir paranın üzerine basmak yasaktır.

Tayland kralı Bhumibol Adulyadej (Doğum tarihi : 5 Aralık 1927) dünyanın en uzun süre tahtta kalan kralıdır. 9 Haziran 1946 yılında kral olmuş ve günümüzde ise hayatını kaybetmiş yerini oğluna bırakmıştır.

Dünyada basılan en büyük değere sahip para 500.000 Baht’lık Tayland banknot’udur. 500.000 Baht’ın yaklaşık olarak Türk lirası karşılığı ise 33.800 TL dir.

Tayland’da araç trafiği sol taraftan işler ve motorsikletlerin her zaman geçiş üstünlüğü vardır. Trafikte sıradışı bir durum olmadığı sürece korna çalmak Tayland halkı tarafından hoş karşılanmaz. Bu nedenle Tayland genelinde neredeyse hiç kimse korna çalmaz.

Dünyanın en zengin kralı, yaklaşık 40 milyar dolarlık kişisel serveti ile Tayland kralı Bhumibol Adulyadej’dir.

Tayland’da askerlik kura yolu ile yapılır. Askerlik zamanı gelen kişi askeriyeye giderek kurasını çeker. Çıkan kuraya göre askerlik yapar veya yapmaz.

Tayland geleneklerinde el sıkışma ve tokalaşma yoktur. Selamlaşmada “Wai” selamı (iki elin avuçları birleştirilip parmaklar yukarı bakacak şekilde göğüs hizasında tutulur ve baş hafifçe öne eğilir) kullanılır.

Tayland’da babalar günü kral Bhumibol Adulyadej’in doğum günü olan 5 Aralık’ta kutlanır.

Tayland halkı canlı renkleri çok sevdiği için sokaklarda birbiri ardına dizilmiş, mor, fıstık yeşili veya mavi renklerde pek çok bina görmek mümkündür. Yerel Tayland bankalarının renkleri de aynı şekilde sarı, mor, yeşil gibi pek çok farklı renktedir.

Tayland halkı güneşten yanmayı ve bronzlaşmayı sevmeyen dünyadaki tek halktır. Çünkü Tayland kültüründe esmer ten rengi fakirliği sembolize etmektedir.

Tayland yeni yılı Songkran, Nisan ayında ülke çapında yapılan su savaşları ile kutlanır. Genci yaşlısı, polisi askeri, turisti yerlisi yapılan su savaşlarından mutlaka nasibini alır. Herkesin birbirini buz gibi sularla ıslattığı yeni yıl Songkran, Kuzey Tayland’da başlayarak gün gün Güney’e doğru kayar ve Güney Tayland’da son bulur. Bu nedenle her şehir farklı tarihlerde yeni yılı kutlar.

Tayland’da dışarıda yemek yemek oldukça ucuz olduğu için kültürlerinde evde yemek yapma alışkanlığı yoktur. Bu nedenle Tayland’daki ev ve kondolar’da mutfak bulunmaz. Ancak son yıllarda pek çok turistin Tayland’da yerleşmesinden kaynaklı olarak yeni yapılan inşaatlara ufakta olsa mutfak yapılmaya başlanmıştır.

Tayland’da market ve süper market kasalarında poşetleme işini müşteri yapmaz. Alınanları kasiyer poşetler ve müşteriye teslim eder.

Phetkasem Road isimli Taylandın en büyük karayolu 1,274 km. uzunluğunda, Tayland’ın kesintisiz olarak devam eden en uzun yoludur.

www.turizmtayland.com adresinden alınmıştır.

mm
Yazan

Bir Yorum Yazın